Jamie Cullum a VeszprémFesten: „Itt minden csodásan alakult”

Minden idők legsikeresebb brit jazzművésze, a pop és a rock világából bátran merítő énekes-zongorista, Jamie Cullum a VeszprémFest július 12-i fesztiválnapjának sztárfellépője. 

Zenei és filmes tehetségek sorával dolgoztál. Melyik együttműködésed volt a  legmeghatározóbb?

Jamie Cullum (J.C.): Amikor Clint Eastwood „Gran Torino” című filmjéhez írtam zenét. Hatalmas kihívás volt egy holly woodi legenda, egy nagyszerű művész számára dalt írni. Nem volt mese, ott valódi zeneszerzővé kellett válnom! (nevet).

Első albumod addigra minden idők legnagyobb példányszámban eladott angol jazzlemeze volt, és mégis kételkedtél szerzői képességeidben?

J.C.: De még mennyire! Abban a pillanatban viszont minden a helyére került. Amikor felvettük a dalt, Clint egy dögös jazzklub hangulatának megfelelő lazaságot, természetességet akart a lemezen, így nyers, spontán és őszinte lett az eredmény.

Milyen témák foglalkoztatnak jelenleg dalszerzőként?

J.C.: Maga az élet. Ha az ember már olyan sok időt töltött a bolygón, mint én, a férjként és apaként szerzett tudás, a nagy örömök és a nagy bánatok, a veszteségek, az új ismeretségek mind arra ösztönzik, hogy értelmes dolgokról írjon. Azokat a   dalokat kedvelem, amelyeknek van értelmük, mert megnevettetnek, szórakoztatnak, komplex érzelmeket mutatnak be, elkísérnek a hétköznapokban.

Feleséged, Sophie a legendás író,  Roald Dahl unokája. Abból az irányból is jön  in spiráció?

J.C.: A kíváncsiság és a nyitottság a feleségemre és rám egyaránt jellemző. Szerintem leginkább az inspirál engem, ahogy Sophie hozzááll az élethez. Arra pedig büszke vagyok, hogy a gyerekeim életét kevéssé befolyásolja a munkám. A szülő dolga szerintem az, hogy engedje a gyermekét felfedezni a saját, egyéni érdeklődését. Látják a gyerekek, hogy zenélek, és néha ők is játszanak, de szerencsére a többi gyerekhez hasonlóan minden más is érdekli őket. 

Hogy látod a jazz műfaj helyzetét napjainkban?

J.C.:  Szerintem csodálatosan eleven a közeg jelenleg. Rengetegen kísérleteznek a műfajok keverésével, közülük sokakat be is mutatok a rádióműsoromban a BBC Radio 2-n. Nagy a pezsgés, ami sok-sok fiatallal bővíti a közönséget.

Első veszprémi koncerteden mindenkit meglepett, hogy az izgalomtól nem tudott ülve maradni a közönség. A YouTube-on valaki egyenesen azt írta, ez volt élete koncertje. Mindig ez történik?

J.C.: Emlékszem, milyen jó volt! Korábban nem jártam nálatok, és előre sosem lehet tudni, milyen lesz a fogadtatás. Itt minden csodásan alakult, sok dalomat ismerte is a közönség. A pop és a hip-hop nagy hatással volt rám, így számomra nézőként az a természetes, ha állva nézek meg egy koncertet. Előadóként pedig nagy nyitottsággal állok a zenéhez és a   világhoz, és próbálom meglepni a közönséget. Ha ugrálnak, az szuper, de ha csendben ülve hallgatják a dalokat, az is rendben van. Teret kell adni minden természetes, spontán emberi reakciónak. Én is ilyen vagyok, szeretem nyitva hagyni a lehetőségeket. A jelenlegi turnémon az eddigi munkásságom egészéből játszunk dalokat, koncertről koncertre mi is alakítunk a műsoron, hogy fennmaradjon az izgalom.

Jamie Cullum és zenekara 2022. július 12-én a Veszprém Fest sztárvendége lesz.

Hat világsztárral várja közönségét 2022-ben a VeszprémFest
Hat nap, hat világsztár – jazz, világzene, pop a VeszprémFest 2022-es programjában július 11. és 16. között. A prémium zenei fesztivál varázslatos helyszínein színpadra lép Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, a Nicolas Reyes vezette The Gipsy Kings, ZAZ és James Blunt.
A nagyszínpados programok mellett július 14. és 16. között a fesztivál különleges helyszíne, a Jezsuita Templomkert is otthont ad koncerteknek. A háromnapos előadássorozat programját egy későbbi időpontban jelentik be a szervezők. A VeszprémFest kísérőrendezvénye a ROZÉ, RIZLING ÉS JAZZ NAPOK 2022 július 8–17. között várja vendégeit, immár tradicionálisnak mondható helyszínén, az Óváros téren. A 2011-ben indult, idén 12 éves gasztrokulturális rendezvény ezúttal is a „10 nap, 30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében fogadja a látogatókat.

További információk és jegyek:
www.veszpremfest.hu