XVII. NN UltraBalaton – 2023

XVII. NN UltraBalaton – 2023

2023-ban május 4. és 7. között rendezik meg Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseményét, az NN Ultrabalatont.

A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret.
Az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény. Köszönhetően a futók bizalmának, 2019-ben 22 perc alatt telt házas a verseny és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 800 csapat jelentkezett a várólistára.
Az első években a tihanyi Belső-tó partjáról rajtolt a mezőny, ezzel a hagyománnyal 2013-ban szakítottak és átköltöztek Balatonaligára. A versenyzők nagyobb biztonsága miatt 2019-ben a versenyközpontot Balatonfüredre helyezték át, de a verseny iránya (nyugat felé) változatlan maradt.
A teljesítésre nagyobb létszámú csapatban 28 óra, míg egyéniben 32 óra áll rendelkezésre; 2020-ban az ultrafutók a megszokottnál egy nappal hamarabb, már péntek reggel elrajtolnak.

AZ ULTRAFUTÓKRÓL
Az egyéni teljesítők pályarekordját jelenleg a brit Dan Lawson tartja, 18 óra 30 perc 20 másodperccel köridejével, amelyet 2017-ben állított be. Az abszolút ranglistán a verseny történetében eddig egyetlen alkalommal végzett az élen női versenyző, ő Dr. Lubics Szilvia. Győztesnek dupláznia az abszolút ranglistán eddig még nem sikerült. A verseny ikonikus alakja Guilles Pallaruelo, ő az egyetlen, aki az összes eddigi versenyen egyéniben rajthoz állt és célba is ért.

A CSAPATOKRÓL
A legtöbben nem egyedül, hanem csapatban vágnak neki az év leghosszabb napjának. A tervezés, a szervezés és az utazással töltött idő már önmagában is összetartó erővel bír. Az NN UB barátságokat szorosabbra kovácsol, ismeretleneket együttműködésre ösztönöz, így kijelenthetjük: ennél jobb csapatépítő tréninget nehéz lenne találni. A 221 kilométer alatt mindenki szembesül saját korlátaival és megismerheti önmagát, de a verseny végén az egyéni teljesítmények összeadódnak, a csapatok pedig a célvonalból életre szóló élménnyel távoznak.

Az NN Ultrabalaton mára önálló fogalommá vált.
Megterhelő kihívás, amely egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény.
Futófieszta és zarándoklat, amelyen – ha a saját mércéjével is, de – mindenki megmérettetik.

Helyszín

Balatonfüred, Magyarország

 • Bankkártyás fizetés
  Bankkártyás fizetés
 • Biciklitároló
  Biciklitároló
 • Fizetős parkolási lehetőség
  Fizetős parkolási lehetőség
 • Ingyenes parkolási lehetőség
  Ingyenes parkolási lehetőség
 • Kerthelyiség/kiülős hely
  Kerthelyiség/kiülős hely