Könyv-Bor-Jazz Fesztivál 2021

Könyv-Bor-Jazz Fesztivál 2021

A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál a Magyar Ünnepi Könyvhét Balatonfüredi rendezvénye. A célok az eltelt években nem változtak: népszerűsíteni – ha kell, megszerettetni – az olvasást a balatonfüredi polgárok és az idelátogató vendégek körében.

A fesztivál szervezői úgy érezték, hogy a társművészetek segítségét is érdemes igénybe venni a nemes cél érdekében. A borkultúra adja magát, hiszen a Balatonfüred-Csopaki Borvidék borászai sok nemes tétellel, nívós borkóstolókkal nyújtanak méltó kísérőprogramokat az olvasáshoz.

A jazz is jól érzi magát Balatonfüreden, hiszen a Balaton és a Vaszary kert egyedi, csak itt „kapható” kulisszát nyújtanak az érkező – általában fiatal és szenvedélyes – zenekaroknak.

Minden évben meghívást, s így bemutatkozási lehetőséget kap a fesztiválon az „Év fiatal jazz-zenésze” díj nyertese. Idén a lendületes Egri János Jr. Zongorista és quartetje lép fel a fesztiválon.
Az is hagyomány, hogy a korábbi évek nyerteseit visszahívják, hogy megmutathassa a közönségnek, mennyit fejlődött, milyen irányba fordult a zenei világa. Idén a 2019-es győztes Sebestyén Patrik trombitás érkezik az egyedi hangú Orbay Lilla énekesnővel. De fellép még a Nunki Bay Starship, a Perpetuum, a Trio a la Kodály, a Valami swing és – hogy a gyerekekről se feledkezzünk el – a Jazzterlánc is, amely hangszerbemutatót tart a kicsiknek és meg is énekelteti őket.

A figyelem azonban idén is az új könyveken és az írókon van. Díszvendégünk a József Attila-díjas író, Darvasi László, aki gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt alkot, így a gyerekeknek és a felnőtteknek is más időpontban ad randevút.
Szinte ugyanezt teszi Grecsó Krisztián. Idén megjelent gyermekkönyve nagyon népszerű, de elsősorban új regényét és verseskötetét mutatja majd be a könyvbemutatóján, ahol beszélgetőtársa Novák Péter lesz.
Szabó T. Anna is új kötettel – Szabadulógyakorlat – érkezik. „Ha azt kérdezné valaki, hogy jó volt-e az életem, nem tudnám értelmezni a kérdést. Azt viszont kimondhatom, hogy szép volt, mégis szép, mert még mindig tudok örülni.”
Ez egy izgalmas beszélgetés lesz. Ahogy két borász – Jásdi István és Figula Mihály – diskurzusa is.

Az idei év nagy újítása a Líra Szabadtéri Olvasószoba. Valahogy a könyvbemutatóknak, irodalmi beszélgetéseknek ritkán adjuk meg a módját. Azt gondoljuk, hogy ehhez csak egy terem kell, és sok szék. Pedig a beszélgetés egy intim műfaj. Kert kell ahhoz és kényelmes ülőalkalmatosságok.
Idén megteremtik ezt az intim hangulatot, érdemes megtekinteni ezzel kapcsolatos látványterveket a www.konyvborjazz.hu oldalon.

Abban is újítanak, hogy 2021-ben talán még nagyobb választékban kaphatóak a fesztiválon az idei év új könyvei, amelyeket idén a Líra Könyv Zrt. válogatott a közönség számára. Aki naprakész akar lenni, a legújabb gondolatokat keresi, a fesztivál hétvégéjén a Vaszary kertben megtalálja könyvszagú formában.

A fesztiválhoz ezúttal a Vaszary Galéria új kiállítását is kínálják. Balatonfüred – mint város – a hetekben töltötte be ötvenedik életévét. A tárlat képes történeteket mutat be a várossá válás első évtizedeiből. A tárlatvezetésekhez a fesztivál ideje alatt borkóstolókat is ajánlanak, ahol a Lídia Borház, a Gyukli Pince és a Balogh Pince kínálatával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Helyszín

Balatonfüred, Magyarország

 • Bankkártyás fizetés
  Bankkártyás fizetés
 • Fizetős parkolási lehetőség
  Fizetős parkolási lehetőség
 • Ingyenes parkolási lehetőség
  Ingyenes parkolási lehetőség
 • Kerthelyiség/kiülős hely
  Kerthelyiség/kiülős hely
Jegyvásárlás