Kerekesszékkel a parton, mosolyogva

Május végén már a nappalinkból hallom a kukoricaárusok hangját. Megmosolyogtatnak. Jelzik, hogy jön a nyár, a Balaton ideje! Gyerekkorom óta szinte ugyanazok bicikliznek a „Mais bitte!” mantrával. 31 éve imádom a Balatont.

Van, ami nem változik. De van, ami igen. Ma már sokkal könnyebb közlekedni kerekesszékkel a parton. Korábban csak nyaranta voltunk lent a családdal a faházban, később a barátokkal sátorral, négy éve pedig végleg leköltöztünk a férjemmel. Az Aranypart nagy szakaszon már épített úttal büszkélkedik, amin könnyebben, döcögésmentesebben gurulok, mint a fűben. Az utóbbin is „elsétálgatok”, mert hív a természet, de ott már inkább csigamódban – mielőtt kirázza belőlem a főtt kukoricát a terep.

Hat éve, amikor megismertem Sándort, véletlenül – bár ebben nem hiszek – néhány utcányira hozott el első randink alkalmával oda, ahol gyerekkorom nagy részét töltöttem. Már akkor közös volt bennünk a Balaton szeretete. Néhány héttel később pedig már egy csodás, vízparti apartmanház kertjében volt az esküvőnk. A Royal Mediterran hamar a mi kis csodahelyünké változott a 23-as, akadálymentesített szobájával, és az ott dolgozókkal együtt. Emlékszem, arra kértük őket, hogy ha úgy alakul, és maradt szabad szobájuk, bátran szóljanak – legyen akár este kilenckor is –, mi pedig autóba ülünk Pesten, és jövünk is. Az az élmény, amikor a víztől három méterre ébredsz – zöld és egy csodás tó vesz körbe –, felülmúlhatatlan. A hely harmóniája és a kiszolgálás felemelő. Annyira figyeltek ránk, hogy például egyszer megemlítettem, hogy sajnos a tükörben nem látom magam ülve – a legközelebbi alakomra már lejjebb is szerelték. Szerintem az akadálymentesítés sokszor elsősorban a fejekben kezdődik.

Egy kedves barátnőm, Anita két éve nyitott Balatonalmádiban egy álomhelyet. Utólag mesélte el, hogy rám (is) gondolva lettek az étterem bejárati ajtói tágasabbak az átlagnál, hogy könnyedén be tudjak gurulni. Számunkra a Veganeeta Home egy másik kedvenc hely, ahol végre bármit ehetünk, hisz minden növényi alapú – azaz vegán. Mi hat éve kezdtük el együtt Sankóval megváltoztatni a táplálkozási szokásainkat. Nem volt könnyű az út, de megérte. Ma már sokkal jobb így a testünknek-lelkünknek. Sosem felejtem az élményt! Hosszú idő után náluk ettem csokis brownie-t és „sajtszószt”, amitől semmi bajom nem lett.

Ha a top három helyre gondolok a Balatonnál, akkor kihagyhatatlan a Mala Garden előtti mesés öböl, és maga a hotel meg az étterem. A tulajdonos szíve-lelke benne van a helyben, aminek a legapróbb része is tudatosan és gondosan van kialakítva. Imádom a színvilágot és azt, hogy könnyedén tudok náluk kerekesszékkel közlekedni. Hozzáállásban ők is akadálymentesek: amiben tudnak, segítenek, és őszinte kedvességgel. Kulisszatitok, hogy náluk is forgattunk a Mosolyka – Majd helyett MOST filmhez, amely a pillanat értékéről szól. Arról, hogy az életben egyszer minden elmúlik.
A kérdés, hogy amikor ott vannak azok a bizonyos pillanatok, észrevesszük-e őket.

Balatonvilágoson van egy kedvenc padunk a dombtetőn. Onnan különösen mesés a naplemente, és egy kedves bácsi is lakik ott, aki édes körtével kínál a kertjéből nyáron. Az egyik legjobb lángos a széplaki Lángos Büfében kapható, egy kis családi háznál. Homokos föveny, panorámakilátással az északi partra a Petőfi sétány 15-nél, éppen a Mala Garden nyugalomszigeténél, ahol mennyei az almás süti és a vegán forró csoki is. Az à la carte bőséges reggelijük is ünnepinek számít nálunk. Ha pedig edzés a környéken, akkor: Balatonalmádi 3D Vertical!


Hozleiter Fanny
„Mosolyka” – esélyegyenlőségi aktivista, blogger
Mosolyka Fanny egy ideje az orvosi jóslatok helyett inkább a pillanatnak él. Élményeket gyűjt, álmait valósítja meg. Te döntesz című bestseller könyve szerint éli napjait: fejlődik, és egyre közelebb van hozzá, hogy 23 év után újra megtegye az első lépéseit. Most épp a Mosolyka Flow – Vegan food & drink szerelemvállalkozással tölti ideje többségét, de rendeszeresen posztol és blogol is a mindennapjairól.

 

 

Szöveg: Hozleiter Fanny, Fotó: Studio_Z

 

Iratkozz fel a hírlevelünkre erre a linkre kattintva, és szerezd meg a Balaton Magazint!